De overgang, ook interessant voor mannen

| 1 reactie

Iedere vrouw weet wat het is, ze heeft het zelf ervaren, of heeft verhalen erover gehoord. Ook mannen doen aan de overgang, maar dan wat meer geleidelijk.

Het heeft allemaal te maken met de hormoonhuishouding. Vrouwen en mannen zijn op spiritueel niveau gelijk. Maar we hebben bij onze incarnatie moeten kiezen voor een vrouwelijk of mannelijk lichaam. Daarmee zijn we wel gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Vrouwen zijn de vertegenwoordiger van het oer-Vrouwelijke en mannen van het oer-Mannelijke. Daar gaan we mee aan de slag met als doel één worden, heel worden, eerst op fysiek, later ieder voor zich op spiritueel niveau.

Seks is voor vrouwen essentieel anders dan voor mannen. Ook al hebben we, onder invloed van het patriarchaat, daar nooit iets over gehoord. Alles werd afgemeten aan de mannelijke ervaringen en men dacht dat het voor vrouwen hetzelfde was.

De mannelijke energie heeft de basis beneden, in de materie en wil naar buiten, is actief. De vrouwelijke energie heeft haar basis boven, in de spirituele wereld en gaat naar binnen, is ontvangend en verwerkend. Bij seks kunnen we niet anders dan in die rol terecht komen: de man laat iets los, de vrouw ontvangt. En dat is niet alleen lichamelijk zo, het werkt ook psychisch. Een man kan zich helemaal opgelucht voelen en de vrouw zit met zijn losgelaten spanningen, en dergelijke. Ook al is ze zich er niet van bewust.

Gelukkig heeft de Natuur daar iets op gevonden en dat heet menstruatie. Die tijd is ervoor bedoeld om de vrouw gelegenheid te geven op alle niveaus los te laten. In het mannelijke tijdperk is die betekenis helemaal ondergesneeuwd en vervormd. Luister maar naar de commentaren of kijk naar de reclame. Misschien een idee om die rustperiode in ere te herstellen?

Als een vrouw ongeveer 55 jaar oud is verandert dat. En dat is niet voor niets. Het mannelijke denken heeft ons geleerd dat de vrouw daarna eigenlijk niet meer zoveel waard is. Maar in wezen is dit het moment voor de vrouw om terug te gaan naar haar roots, die in de spirituele wereld liggen.  Ze kan dan haar innerlijke Wijze Vrouw alle ruimte gaan geven en ze weet van nature hoe dat werkt. Ze belichaamt dan het licht en het donker en komt op voor zichzelf.

Voor mannen is het ook de bedoeling dat ze hun eigen Wijze Vrouw ontwikkelen. Er zijn mannen die dat oppakken, maar meestal moeten ze er meer moeite voor doen dan de vrouw. Zo is yoga ooit ontwikkeld voor mannen, om hen los te maken van hun basis in de materie, en hen kennis te laten maken met de spirituele wereld. Omdat het vrouwelijke haar basis heeft in die spirituele wereld is yoga voor vrouwen vaak een feest van de herkenning. Zitten er daarom zoveel vrouwen op yoga?

In de tijd van het matriarchaat was hier aandacht voor, het vrouwelijke werd erkend en gewaardeerd. Er waren priesteressen die ongebonden waren. Zij waren het stamhoofd, ze genazen zieken en spraken recht. Een andere taak was de seksuele initiatie van mannen, want die konden zo leren wat vrouwen nodig hebben.

Toen het patriarchaat opkwam namen mannen de priesterfuncties over, compleet met de lange gewaden en het celibaat. En tot vandaag lopen ze daar nog steeds in, net als de protestantse dominees, de rechters en advocaten. Alleen de seksuele initiatie konden mannen niet overnemen. Dat bleven de vrouwen doen, maar men begreep niet meer wat de oorspronkelijke functie was. In onze tijd zien we deze vrouwen terug als prostitué. Omdat mensen toch nog iets vrouwelijks wilden in de kerk, heeft Maria daar een plaats gekregen. En zelfs haar heeft Calvijn wegbezuinigd.

Na de overgang is het voor een vrouw belangrijk om regelmatig tijd voor zichzelf te nemen en zich energetisch te reinigen. Vrouwen kwamen nogal eens terecht in een hoek waar ze niet willen zitten, en waar ze niet thuishoren. Als vrouwen in hun kracht staan zijn het sterke, zelfstandige en autonome mensen. Ze voegen zich niet meer vanzelfsprekend naar wat mannen van hen verlangen. Eigenlijk hoort dit het hele leven van de vrouw  zo te zijn, maar zeker na de overgang is het belangrijk dat ze zichzelf neerzet en haar talenten gebruikt. Anders blijft ze, net als eeuwenlang gebruikelijk was, haar tijd lijdzaam uitzitten. Maar omdat het matriarchaat op de weg terug is, gaan vrouwen hun kracht weer vinden en uiten.

April 2013.

Eén reactie

  1. ik heb veel herkenning gelezen in dit artikel. Ik voel me hierdoor gesterkt. Dank je wel.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.